De doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur

De doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur

door | Authenticiteit, Persoonlijke ontwikkeling

In Nederland leven we in een echte doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur. Heel fijn voor veel mensen, zo hoef je tenminste niet zo veel… Heel jammer vind ik, want ja, ik hou nu eenmaal van groots en meeslepend…
Doe maar gewoon
Het zal je niet ontgaan zijn dat we leven in een echte doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur. We stellen het in Nederland niet op prijs als mensen zelfverzekerd verkondigen dat ze miljonair worden. Als een vijfjarige zegt dat ie wereldkampioen appeltaarten bakken wil worden, vinden we dat schattig. Maar o wee, o wee als je als vijfentwintigjarige roept dat je wereldkampioen schaken wordt omdat je nu eenmaal de beste bent. Dat vinden we echt niet leuk.
Nuchter en down to earth
Ik denk dat de oorzaak hiervoor ligt in het feit dat ‘de Nederlander’ voor zover ie bestaat, nuchter is. Nuchter en down to earth. Gewoon met je poten stevig in de klei. ‘We’ houden er niet van als iemand zegt dat ie ergens goed in is. Dat is in strijd met onze nuchtere inslag. Zeggen dat je ergens goed in bent staat synoniem aan kapsones, arrogantie en verwaandheid. Dusss, beetje dimmen en terug in je hok!
Lekker nuchter
Een nuchtere kijk op de wereld en vooral op jezelf is top. Jezelf en je eigen handelen met zelfspot bekijken is topper. En topst is als je jezelf af en toe afvraagt of je nog het voor jou juiste levenspad bewandelt en hoe je je leven zelf kunt bijsturen als je dat nodig vindt.
Een leven dat je niet wilt
Jammer wordt het als je jezelf belemmert en beperkt in je leven door die doe maar gewoon-houding. Als je niet het leven van je dromen leeft. Omdat je bang bent dat andere mensen dat gek vinden. Omdat je het misschien zelfs zelf een beetje gek vindt. Omdat je vreest dat het je toch niet lukt. Dat zo’n leven voor jouw niet is weggelegd. En dat je dus een leven leidt dat je niet wilt.
Grootse dromen en meeslepende plannen
Zelf ben ik een nuchtere Hollandse boerenmeid. Ongekend nuchter. Ik beschik over een stevige dosis zelfspot. Humor. Ook roep ik mezelf regelmatig tot de orde. Ik hou zeker niet van overdreven, hysterische types die continu de (media)aandacht opeisen. Ben zelf niet iemand voor in de schijnwerpers. Maar, ik hou wel van groots en meeslepend. Van dromen waarmaken. Een fuck-it-houding hebben. Geen rekening houden met de mening van onbekenden. Van risico’s nemen om op mijn bek te gaan. Van grootse dromen en meeslepende plannen.
Leef je leven
Als ik om me heen kijk, vind ik dat veel mensen en vooral vrouwen veel te bescheiden zijn. In het uiten van hun wensen en dromen. In het leiden van hun leven. Ik vind het jammer als mensen zich laten beperken. Laten belemmeren om te doen wat ze zo graag zouden willen doen. Alleen maar vanwege die o zo stomme nuchtere kijk op de wereld.
Wat is gewoon?
Bovendien, wat is gewoon? Het begrip gewoon is niet zo eenvoudig te definiëren. Simpelweg omdat wat voor de een gewoon is, voor de ander helemaal niet zo gewoon is. Dus ja, wie of wat bepaalt eigenlijk wat gewoon is? En wat niet? Natuurlijk zijn er algemene normen en waarden, maar die gaan niet over het leven van je droomleven. Het lijkt mij een prima idee als iedereen lekker zelf bepaalt wat voor hem of haar gewoon is. Hoeven we daarover nooit meer te discussiëren met elkaar.
Doe maar gek en leef je leven!
Laten we massaal die doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-cultuur de rug toekeren *kwakt em zo de vuilnisbak in*. Doe maar gek en leef je leven!
Hoe jij ook je dromen kunt leven

Lees je in het e-book Laat je dromen uitkomen.

Gratis e-book Laat je dromen uitkomen

Onze dromen leven, dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat in de huidige hectische stressvolle tijd? Je leest het in Laat je dromen uitkomen.

‘Dream big, live bigger’

Social media

Delen is houden van!