Reizen is leren

Reizen is leren

door | Persoonlijke groei

Reizen en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op reis leer je over het leven en vooral over jezelf. Keer op keer op keer.
Levensveranderende inzichten
Op reis krijgen we soms levensveranderende inzichten. Levenslessen die zich op reis aankondigen en waarmee ik vervolgens aan de slag ga. Voorbeelden van levensveranderende inzichten beschreef ik in mijn blogs:

Bevestigende inzichten
Vaak gaat het om bevestigende inzichten; dingen die je allang weet over of van jezelf, maar die op reis extra duidelijk worden. Misschien omdat je ze in het leven van alledag niet echt opmerkt, naast je neerlegt of te druk bent met andere zaken dan inzichten.
Verlofstress

Zo ontdekte ik de eerste dagen van mijn reis door Namibië dat ik last heb van verlofstress. Om precies te zijn stress doordat ik vind dat ik, ook op reis, moet werken. Eigenlijk vind ik dat te gek voor woorden dat je op reis moet werken. Maar ergens, diep van binnen, was ik ervan overtuigd dat ik dat moest. Omdat ik anders Facebookvolgers zou verliezen. Of Instagramvolgers. En inderdaad, dat gebeurde ook… En ik realiseerde me dat die mensen niet de mensen zijn die in deze levensfase bij me passen. Daardoor kon ik accepteren en de stress loslaten.

Niet werken op reis
Door deze ervaring realiseerde ik me dat ik op reis ook echt op reis wil zijn. En dus niet wil werken! Werken in verre landen levert meestal gedoe op met het krijgen van een goede internetverbinding. Bovendien wil ik tijdens een reis geen blogs schrijven, maar gewoon lekker reizen. In Namibië en Botswana was het bijna onmogelijk een goede internetverbinding tot stand te brengen. En juist daardoor kreeg ik het inzicht dat ik niet meer wil werken op reis. Natuurlijk wil ik foto’s op Instagram plaatsen en berichten op Facebook als dat technisch mogelijk is, maar lukt het niet dan niet. En blogs schrijven wil ik hoe dan ook niet als ik op reis ben. Ik ben gemiddeld twee maanden per jaar op reis en dus tien maanden niet. Ik hou dus heel veel maanden over om heel veel blogs te schrijven.
Reizen is leren
Het inzicht dat ik niet meer wil werken op reis, zorgt ervoor dat ik kan loslaten. Erop kan vertrouwen dat het ook tijdens mijn reizen goed gaat met mijn bedrijf. En ik ben nu al heel benieuwd wat ik tijdens mijn volgende reis leer. Want ja, het is echt waar; reizen is leren…
‘Wil je jezelf goed leren kennen? Ga op reis!’
Gratis e-book Zeg maar ja tegen het leven! Dromen, durven, doen
Begin nu met het leven van je dromen en stop met het dromen van je leven! In dit leuke e-book lees je hoe je dat doet en wat je daarvoor nodig hebt. Zeg maar ja tegen het leven!
Social media

Delen is houden van!