Stress is killing

Stress is killing

door | Persoonlijke ontwikkeling, Stress

We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, zonder enige uitzondering.   Alles in ons leven wat niet lekker loopt, waarbij we ons niet goed voelen en wat ons uit balans brengt, wordt veroorzaakt door stress. Alles.

Stress is killing!

We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, zonder enige uitzondering. Vaak is dat handig, omdat positieve stress ons aanzet tot actie. Denk maar eens aan een situatie waarin de adrenaline door je lijf gierde. Dat is positieve stress, ook wel eustress genoemd. En ook negatieve stress (distress) kan heel positief zijn; als er een trein op je afdendert, gaat je lichaam gelijk in de stressmodus, waardoor het  je in staat stelt om te vechten of vluchten (of bevriezen, dat kan ook nog). In geval van die trein stelt de stressreactie in je lichaam je in staat om tijdig te vluchten. Toch gaat het bijna altijd over negatieve stress als we over stress praten. En ook dit blog gaat over die negatieve vorm van stress.

Alles is stress

Negatieve stress beheerst een groot deel van ons leven en stress is hierin killing.  Alles in ons leven wat niet lekker loopt, waarbij we ons niet goed voelen en wat ons uit balans brengt, wordt veroorzaakt door stress. Alles. Rekeningen die we moeten betalen, een wortelkanaalbehandeling ondergaan,  je zieke kind, bijna te laat voor een belangrijke bijeenkomst, een sollicitatiegesprek, je vriendin die het zo moeilijk heeft, file, de zorg voor je ouders en natuurlijk de kunst van het leven om dit alles te combineren en helemaal zen in balans te blijven, zorgen voor een enorme hoeveelheid stress in ons leven. Dan heb ik het nog niet eens over stress door druk vanuit je werkgever, om tot latere leeftijd te moeten werken, over je aow, social media en natuurlijk je familie die te hoge verwachtingen van je heeft. Als ik dan ook nog een paar ultrahippe vormen van stress voor je opsom zoals vrouwenstress, mannenstress, alledaagse stress, informatiestress en de steeds groter wordende problematiek rond werkstress (onder andere burn-out en bore-out), dan vlieg je toch bijna gillend tegen het plafond?

Stress maakt meer kapot dan je lief is

Het zal je duidelijk zijn; stress maakt mensen ziek, zowel lichamelijk als geestelijk. Naar verwachting zullen de komende jaren steeds meer mensen ziek worden van en door stress. Lekker vooruitzicht. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf nu al aan de bak kunt met stressreductie.

Stress aanpakken
Stress verlamt, maakt ons angstig en belemmert ons om ons leven voluit te leven. Meestal is dat onnodig, omdat we de oorzaken van onze stress prima kunnen aanpakken. Dat kost vaak veel tijd, moeite en energie, dat is absoluut een feit. Stress aanpakken gaat niet vanzelf.
Stress niet aanpakken
Stress niet aanpakken kost vaak en zeker op lange(re) termijn nog meer tijd, moeite en energie. En je gezondheid (geestelijk of lichamelijk) met daaruit voortvloeiende hoge kosten, bovendien. Je moet dus zelf aan de slag met stressreductie.
Herken en erken

Het is hartstikke belangrijk om stress in een vroeg stadium te herkennen en te erkennen dat je last en klachten ervaart door stress. Wat je erkent, kun je aanpakken, wat je niet erkent, niet. Simpeler wordt het niet. Ook heel simpel; stress verdwijnt niet vanzelf. Daarvoor moet je echt aan de bak. Met jezelf en met je leven. Als je niets verandert en op dezelfde stressvolle voet doorgaat, word je onherroepelijk ziek. Herstel van ziekte als burn-out kost je heel veel meer energie, kracht, tijd en geld dan voorkomen dat je ziek wordt. Dusss, pak de stress in je leven aan en voorkom dat je ziek wordt!

Licht in de duisternis

Als specialist op het gebied van stressreductie heb ik natuurlijk licht in de duisternis voor je. Ik heb een hartstikke leuk online inspiratieprogramma voor je gemaakt met 15 tips voor minder stress. Geen stress over de kosten; het is gratis!

15 tips voor minder stress

In dit gloedjenieuwe gratis online inspiratieprogramma geef ik je 15 praktische en direct bruikbare tips voor minder stress in jouw leven. Lees, bekijk en vooral; pas toe in je eigen leven. Zorg ervoor dat jouw leven stressvrije zones bevat en dat je daarnaast voldoende tijd neemt voor rust, stilte en ontspanning.

Samen kijken naar jouw stress?

Dat kan! Ik kan je coachen bij stressgerelateerde zaken. Meld je hier aan voor telefonische coaching en we spreken elkaar snel!

Hoe, wanneer en waardoor ervaar jij stress?

Ik ben heel erg geïnteresseerd hoe, wanneer en waardoor jij stress ervaart in je leven. Wat vind je het lastigst om mee om te gaan in je leven? Wat doe je als je stress ervaart? Hoe zorg je ervoor dat je stress verdwijnt? Laat een reactie achter onder dit blog of stuur een e-mail naar jolanda@lerenaandekeukentafel.nl. Dankjewel daarvoor!

 

‘Stress is killing!’

Gratis! 15 tips voor minder stress
We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, niemand uitgezonderd. Helaas worden steeds meer mensen ziek door en van stress. In dit gratis online inspiratieprogramma geef ik je 15 tips om stress te verminderen in je leven.
Social media

Delen is houden van!